Een dag om nooit te vergeten

Vind je het ook zo spannend? Volgens mij herinnert elke moeder zich de eerste keer dat ze haar kleutertje naar de basisschool bracht om het aan het einde van de dag terug te krijgen als een ‘basisschool topper’. Spannend is dat, het loslaten van je kleuterschat maar het is gelukkig heel natuurlijk. Het is een proces waarin jij je ook moet ontwikkelen maar waarin jullie beiden veel nieuwe schatten zullen ontdekken. Geef het tijd en geef het genoeg aandacht, dan zal het iets heel moois worden.

 

Vrouwelijke strijdhormonen

Als vrouw zijn we er uiterst kien op goed op te letten op onze kittens. We dragen vrouwelijk strijdhormonen in ons waardoor we extra waaks zijn, altijd op tien dingen tegelijk letten en extra scherp zijn. Het is een natuurlijk proces maar kan soms wel erg botsen met de normen in de huidige maatschappij. Het is logisch dat het niet wordt gewaardeerd maar wel lastig om tegen te gaan. Toch is het niet onmogelijk, dus wees je bewust van je acties en pas ze zodanig aan.

 

Loslaten blijft moeilijk

Als mens zijn we gewend om zaken te automatiseren en van onze bezigheden gewoontes te maken. Als we zomaar iets loslaten is het gehele proces van automatiseren voor niets geweest. Door dit voor te zijn is er voor gezorgd dat we moeilijk dingen loslaten. Om dit te doorbreken is het goed om je ten eerste bewust te zijn van je acties en ten tweede jezelf sussen door rustig tegen jezelf te zeggen dat het goed is.

 

Van kleuter tot basisschool topper

Als het kleutertje je hart al heeft gestolen, zal de basisschool topper dit al helemaal doen. Met grote sprongen springt het vooruit en maakt zichzelf allerlei nieuwe kunsten eigen. Het is heerlijk om te zien hoe uw kind groeit en zich ontwikkelt, dus geniet hier ook van. Je krijgt er heel veel moois voor terug en je zal je kindje zien stralen. Voor het kind zelf is het namelijk ook heerlijk om nieuwe dingen te leren. Wees je hier bewust van en prijs het kind zodat ze je prijs als een beker op haar schouder mee kan dragen.

 

 

De geboorte van je kind

Als je kind geboren wordt, is dit een spannend moment. Vooral als het je eerste kindje betreft. In dat geval heb je geen idee wat je te wachten staat. Je hebt het wel gehoord van andere moeders, maar hoe het werkelijk is, dat moet je nog ervaren. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat en dat je kindje gezond en wel ter wereld komt, maar spannend blijft het altijd.

Waar kun je bevallen?
Bevallen kan tegenwoordig op verschillende plaatsen. Als je graag thuis wilt zijn, dan komt er een kraamverzorgende om je te helpen. Als je het prettiger vindt om in het ziekenhuis te bevallen, dan kun je hier ook voor kiezen. Het kan ook zijn dat dit jouw enige optie is in verband met medische redenen. In het ziekenhuis word er sowieso goed voor je gezorgd. Naast je eigen huis en het ziekenhuis, kun je ook terecht bij een geboortecentrum of een kraamhotel.

Het begin van de bevalling
De bevalling is het meest spannende deel. Het begin van de bevalling kan zich op twee manieren manifesteren; je vliezen breken en je verliest vruchtwater of je krijgt steeds weer terugkerende weeën. De laatst is de meest voorkomende manier. Als de weeën krachtig zijn en een uur lang om de vijf minuten komen, dan moet je de verloskundige bellen. Ook wanneer je na het breken van de vliezen ziet dat het vruchtwater bruin of groen is. Als het vruchtwater helder is, heeft bellen nog geen grote haast.

De bevalling zelf
De bevalling bestaat uit drie fasen. De ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en de fase van de nageboorte. Bij een eerste kind duren deze fasen allemaal iets langer dan wanneer je al eens een kindje hebt gehad. De eerste fase duurt van de eerste echte weeën tot aan de ontsluiting van de baarmoederhals. De tweede fase vanaf de volledige ontsluiting tot aan de geboorte van je kindje en de derde fase vanaf de geboorte tot en met de geboorte van de placenta. De bevalling kun je in verschillende houdingen doen. Jouw verloskundige kan je hier meer over vertellen en je helpen te beslissen wat voor jou het fijnste is.

Start van de bevalling

Start van de bevalling

Wanneer de bevalling op het punt staat te beginnen zullen er altijd enkele signalen optreden. De ene vrouw is de andere niet dus niet iedereen zal er evenveel van merken.

De regie ligt bij de baby

De biologisch klok van de kleine geeft zelf aan wanneer hij/zij geboren moet worden. Wanneer het lichaam van de baby klaar is voor de geboorte worden er in het lichaam van de moeder een aantal processen gestart die ervoor zorgen dat de bevalling begint.

Hormonen

Progesteron

Bij iedere zwangere vrouw verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. Zodra je zwanger bent begint het lichaam met een vergrote aanmaak van het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor een vermindering van het gevoel in de baarmoederspieren zodat deze niet vroegtijdig gaat samentrekken. De productie van progesteron neemt aan het einde van de zwangerschap weer af.

Prostaglandine

Aan het einde van de zwangerschap wordt de prostaglandine aanmaak verhoogt. Dit hormoon zorgt voor een verweking van de baarmoedermond. Tevens is dit hormoon verantwoordelijk voor de voorweeën. Het hoger wordende prostaglandine-gehalte zorgt ervoor dat de hersenen worden getriggerd om het volgende hormoon aan te maken.

Oxytocine

Het volgende hormoon wat wordt aangemaakt is oxytocine. Oxytocine wordt ook wel gezien als het bevalhormoon. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder zal gaan samentrekken. De oxytocine afgifte is in het begin nog laag en zal geleidelijk aan verhogen. Hierdoor komen de weeën langzaam op gang en zullen deze steeds krachtiger worden. Ook zal hierdoor de ontsluiting op gang komen.

Endorfine

Tijdens de laatste paar centimeter van de ontsluiting tijdens de weeën begint je lichaam steeds meer te helpen met de pijnbestrijding. Je lichaam begint door de aanhoudende pijn namelijk het hormoon endorfine aan te maken. De endorfine heeft een natuurlijke pijnstillende werking op het lichaam.

Wat moet je aanschaffen

Wat moet je aanschaffen

Wanneer je in verwachting bent zullen er veel zaken aangeschaft moeten worden. In dit artikel lees je tips over welke zaken onmisbaar zullen zijn tijdens je zwangerschap. Per periode zullen wij benoemen wat er nodig is.

Tijdens je eerste trimester

Dagboek
Niet geheel noodzakelijk, maar wel heel leuk, is het bijhouden van een dagboek. Omdat er tijdens je zwangerschap zoveel gebeurd is het leuk voor jezelf, maar zeker ook voor je kind wanneer deze ouder wordt, om bij te houden hoe jij je zwangerschap hebt beleefd.

Zwangerschapskleding
Ondanks dat je op dit moment van de zwangerschap nog niet echt een dikke buik zult hebben is het toch prettig om één of meerdere nieuwe broeken te kopen. Je zult namelijk beginnen te merken dat ze niet zo lekker meer zitten. Kijk daarom aan het einde van je eerste trimester naar zwangerschapsbroeken. Tijdens de zwangerschap zal je ook snel merken dat je borsten gevoelig gaan worden. Voor veel vrouwen is dit zelfs een eerste teken van de zwangerschap.

Tijdens je tweede trimester

De babykamer
Het is niet ongebruikelijk dat er een leveringstijd is voor meubels, dit is niet anders voor de meubels van je kinderkamer. Daarom is het aan te raden om op dit punt van je zwangerschap te beginnen met het inrichten van de babykamer. In deze periode heb je ook nog voldoende energie om dergelijke acties te ondernemen.

Positiekleding
Je lichaam begint nu echt aanzienlijk te veranderen. Je krijgt overduidelijk een zwangerschapsbuikje. Koop daarom nu comfortabele kleding die meegroeit met je lichaam. Koop broeken, truien maar denk ook aan ondersteunend ondergoed en nieuwe schoenen.

Tijdens je derde trimester

Zitje voor in de auto
Essentieel om voor je bevalling in huis te hebben, anders mag je de baby namelijk niet vervoeren. Let erop dat het kinderzitje voldoet aan alle Europese veiligheidsnormen.

Voedingsbeha
Koop aan het einde van de zwangerschap een voedingsbeha, maar hou het op dit moment nog bij één beha. Je borsten zullen nog veranderen.

Goede nachtrust voor je baby

Tips die helpen bij een goede nachtrust voor je baby

Slapen is voor iedereen belangrijk. Zeker voor baby’s en kleine kinderen. In dit artikel lees je tips die kunnen helpen om je baby een betere nachtrust te geven.

Vermijd oogcontact

Het is onverstandig om vlak voor het slapen je baby te stimuleren. Langdurig of speels oogcontact is een grote stimulans voor je baby.

Rustig in bad

Het warme water en zachte liefdevolle vegen met een washandje werken relaxerend voor je baby. Laat daarom bij een avond badje de spannende (bijvoorbeeld spuitende) speeltjes achterwege. Praat zachtjes en maak het niet te actief.

Zorg voor een leeg bedje

Alles wat je kindje nodig heeft is een onderlaken op het matras. Dekens, knuffels etc vergroten de kans op warmtestuwing (oververhitting) en loop je het risico op zogenaamde rebreathing. Dit is de inademing van reeds uitgeademde lucht. Ben je bang dat het toch te koud is zorg dan voor een slaapzakje in plaats van een losse deken.

Zorg voor een vaste bedtijd

Regelmaat zorgt voor betere nachtrust, niet alleen bij je kindje, maar ook bij jullie als jonge ouders. Ieder kind is

Tips voor na de bevalling

Tips voor na de bevalling

Na je zwangerschap hebben je lichaam en psyche tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de geboorte. Een gezegde wat soms gehoord wordt is ‘negen maanden op, negen maanden af’, dit is natuurlijk maar een gemiddelde. Om je snel weer lichamelijk fit te voelen is het van belang om te letten op goede voeding, voldoende beweging en rust. Op deze manier zal je de zwangerschapskilo’s eerder kwijtraken.

Herstellen

Na de bevalling weer de ‘oude’ zijn is een proces. Dit kan soms lang duren en je hebt als nieuwe moeder vaak last van diverse zwangerschapskwalen als hoofdpijn, moeheid, duizeligheid, rugpijn en ga zo maar door. Gun jezelf de tijd, dit zal vanzelf verbeteren. Gun jezelf de rust die je nodig hebt. Ga soms tegelijk met je baby even naar bed of even rusten in de bank. Wees niet bang om anderen om hulp te vragen of ga eens een frisse neus halen. Na de eerste periode van herstel zal je merken dat je langzaam weer de oude begint te worden.

Lichamelijke beweging

Een goede manier om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken is lichamelijke oefening. Het is van belang om naast het trainen je buikspieren ook oefeningen voor je bekkenbodemspieren te doen. Deze oefeningen kunnen onder meer helpen tegen verzakking van je baarmoeder en incontinentieproblemen daarnaast stimuleren ze ook je bloedsomloop.

Bedenk wel dat het altijd verstandig is om rustig te beginnen met je oefeningen. Naarmate je sterker wordt is het weer mogelijk om de zwaarte en frequentie van je oefeningen op te schroeven. Neem je tijd!

Let erop dat je altijd advies van je dokter vraagt voor je weer begint met sporten!

Een zachte geboorte

Een zachte geboorte gaat het makkelijkste met een onderwater bevalling. Een onderwater bevalling biedt meerdere voordelen. Enkele van deze voordelen zijn:

– Water werkt pijnstillend en ontspannend voor de moeder.
– De bloeddruk blijft lager door het water.
– De ontsluiting in het water gaat sneller.
– Verkleint de kans op medisch ingrijpen.

Dit zijn onder andere reden waarom steeds meer moeders voor een onderwater bevalling kiezen.