De geboorte van je kind

Als je kind geboren wordt, is dit een spannend moment. Vooral als het je eerste kindje betreft. In dat geval heb je geen idee wat je te wachten staat. Je hebt het wel gehoord van andere moeders, maar hoe het werkelijk is, dat moet je nog ervaren. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat en dat je kindje gezond en wel ter wereld komt, maar spannend blijft het altijd.

Waar kun je bevallen?
Bevallen kan tegenwoordig op verschillende plaatsen. Als je graag thuis wilt zijn, dan komt er een kraamverzorgende om je te helpen. Als je het prettiger vindt om in het ziekenhuis te bevallen, dan kun je hier ook voor kiezen. Het kan ook zijn dat dit jouw enige optie is in verband met medische redenen. In het ziekenhuis word er sowieso goed voor je gezorgd. Naast je eigen huis en het ziekenhuis, kun je ook terecht bij een geboortecentrum of een kraamhotel.

Het begin van de bevalling
De bevalling is het meest spannende deel. Het begin van de bevalling kan zich op twee manieren manifesteren; je vliezen breken en je verliest vruchtwater of je krijgt steeds weer terugkerende weeën. De laatst is de meest voorkomende manier. Als de weeën krachtig zijn en een uur lang om de vijf minuten komen, dan moet je de verloskundige bellen. Ook wanneer je na het breken van de vliezen ziet dat het vruchtwater bruin of groen is. Als het vruchtwater helder is, heeft bellen nog geen grote haast.

De bevalling zelf
De bevalling bestaat uit drie fasen. De ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en de fase van de nageboorte. Bij een eerste kind duren deze fasen allemaal iets langer dan wanneer je al eens een kindje hebt gehad. De eerste fase duurt van de eerste echte weeën tot aan de ontsluiting van de baarmoederhals. De tweede fase vanaf de volledige ontsluiting tot aan de geboorte van je kindje en de derde fase vanaf de geboorte tot en met de geboorte van de placenta. De bevalling kun je in verschillende houdingen doen. Jouw verloskundige kan je hier meer over vertellen en je helpen te beslissen wat voor jou het fijnste is.