bevalling

Start van de bevalling

Start van de bevalling

Wanneer de bevalling op het punt staat te beginnen zullen er altijd enkele signalen optreden. De ene vrouw is de andere niet dus niet iedereen zal er evenveel van merken.

De regie ligt bij de baby

De biologisch klok van de kleine geeft zelf aan wanneer hij/zij geboren moet worden. Wanneer het lichaam van de baby klaar is voor de geboorte worden er in het lichaam van de moeder een aantal processen gestart die ervoor zorgen dat de bevalling begint.

Hormonen

Progesteron

Bij iedere zwangere vrouw verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. Zodra je zwanger bent begint het lichaam met een vergrote aanmaak van het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor een vermindering van het gevoel in de baarmoederspieren zodat deze niet vroegtijdig gaat samentrekken. De productie van progesteron neemt aan het einde van de zwangerschap weer af.

Prostaglandine

Aan het einde van de zwangerschap wordt de prostaglandine aanmaak verhoogt. Dit hormoon zorgt voor een verweking van de baarmoedermond. Tevens is dit hormoon verantwoordelijk voor de voorweeën. Het hoger wordende prostaglandine-gehalte zorgt ervoor dat de hersenen worden getriggerd om het volgende hormoon aan te maken.

Oxytocine

Het volgende hormoon wat wordt aangemaakt is oxytocine. Oxytocine wordt ook wel gezien als het bevalhormoon. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder zal gaan samentrekken. De oxytocine afgifte is in het begin nog laag en zal geleidelijk aan verhogen. Hierdoor komen de weeën langzaam op gang en zullen deze steeds krachtiger worden. Ook zal hierdoor de ontsluiting op gang komen.

Endorfine

Tijdens de laatste paar centimeter van de ontsluiting tijdens de weeën begint je lichaam steeds meer te helpen met de pijnbestrijding. Je lichaam begint door de aanhoudende pijn namelijk het hormoon endorfine aan te maken. De endorfine heeft een natuurlijke pijnstillende werking op het lichaam.